סרבנות גט הוא מצב שבו אדם מסרב לסיים נישואים על פי ההלכה על ידי מתן גט, אף על פי שבן או בת הזוג ביקש זאת מבית הדין הרבני, בו אחד הצדדים בזוג נשוי מסרב לתת או לקבל גט, כלומר, מסמך גירושין על פי ההלכה היהודית, דבר המונע מהצד השני את האפשרות להתחתן שוב על פי הדת.
המניעים העיקריים לסרבנות גט הם קנאה, אלימות, נקמה ובעיקר ניסיונות מצד הבעל לסחוט את האישה או להתחמק מאחריות בפרט בנושאי כספים, רכוש ומשמורת ילדים.
סרבנות גט מתבצעת הן מצג הגבר הן מצד האשה.
ההשלכות של סרבנות גט באות לידי ביטוי בלהשאיר את הצד המושפע במצב של "עגונה" (הרחיבי זכויות האשה בגירושין) או "עגון" – מונחים המתארים אדם שאינו יכול להתחתן מחדש משום שלא קיבל גט. זהו מצב קשה מאוד מבחינה רגשית וחברתית, ויש לו השלכות כלכליות, חברתיות ופסיכולוגיות כבדות.
הסיבות שאנשים מסרבים לתת גט יכולות להיות רבות ומגוונות, כולל רצון להמשיך לשלוט או לנקום בבן הזוג, ניסיון לשפר תנאים בהסכם גירושין, או אמונות דתיות ותפיסות שונות.
בישראל, בית הדין הרבני יכול להפעיל סנקציות כנגד סרבן גט, הן כלפי האשה הן כלפי הגבר, כולל מאסר, קנסות הגבלות על חשבון בנק, צוי עיכוב יציאה מהארץ, שלילת רישיון נהיגה, הפחתה או הגדלת סכום מזונות; "מזונות עונשיים", סנקציות פליליות, עיקול רכוש – מטלטלין ומקרקעין, הגבלות חברתיות ושורה של סנקציות נוספות. כמו כן, ניתן להגיש תביעות אזרחיות נגד סרבני גט במקרים מסוימים.
אחת הדרכים למניעת מצב של סרבנות גט היא חתימה על הסכם טרום נישואין הכולל התחייבות לתת גט במקרה של פירוד. הסכמים כאלו מוכרים ונתמכים על ידי הרבנות בישראל ובעולם.
ישנם ארגונים בישראל ובעולם המסייעים לעגונים ועגונות, כולל ייעוץ משפטי, סיוע רגשי, ולחצים ציבוריים והלכתיים על הסרבן לתת גט.
תמיכה קהילתית וחברתית יכולה לשחק תפקיד חשוב בלחץ על סרבן גט לשנות את החלטתו. לעיתים קרובות, לחץ כזה יכול להביא לפתרון המצב.
חשוב לקדם חקיקה שתחזק את ידי בתי הדין הרבניים והמערכת המשפטית בהליכים נגד סרבני גט, להקל על הליכים לעגונים ולשפר את המעקב והבקרה על תהליכים אלו. יש הטוענים כי בית הדין הרבני מהסס יתר על המידה טרם הפעלת סנקציות ונמתחה ביקורת על כך שהמאבק למען העגונות ומסורבות הגט מנוצל לשם פגיעה מכוונת בגברים מסורבי גט.
סרבנות גט היא בעיה מורכבת הדורשת פתרונות רב-ממדיים, כולל התערבות משפטית, קהילתית וחברתית. חשוב להמשיך ולפעול על מנת למצוא פתרונות חדשניים ויעילים למניעת התופעה. יש השלכות פסיכולוגיות עמוקות וחברתיות בהיבט החברתי אישי שפועל על מסורבת או מסורב הגט. דבר שמשפיע על שגרת חיים תקינה אפילו אם איינכם גרים עוד יחד.
אם אתם נתקלים בסוגיות של סרבנות גט או כל בעיה משפטית אחרת הקשורה לדיני משפחה, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום. עורך דין איתי אלמוג מטפל במיקרי סרבנות גט וניגש לזה עם ניסיון מעמיק ויצירתי לצד ייעוץ מקצועי. משרדנו מייצג אתכם בבתי הדין ומוביל אתכם למציאת פתרון הוגן ומהיר לבעיה. אל תהססו לפנות ולקבל את הסיוע המשפטי הנדרש כדי להבטיח את זכויותיכם ואת רווחתכם.
סיוע לנפגעי סרבני גט: בתי הדין הרבניים מאפשרים למסור דיווח באופן אנונימי על סרבני וסרבניות גט ובכך לסייע לאגף עגונות בבתי הדין הרבניים להתיר את הנשים והגברים מעגינותן. לחץ לדיווח אנונימי על סרבני וסרבניות גט.
"קל יותר לאנשים לעשות את מה שהם חייבים לעשות, כאשר הם מבינים מדוע יש לעשותו"
סטיבן הרפר
המידע באתר הוא מידע אינפורמטיבי מקצועי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט. השימוש במידע המופיע באתר אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד.
איתי אלמוג משרד עו"ד לדיני משפחה וגירושין © 2024 \\\ נבנה מנוהל ומתוחזק על ידי אוגמנט נגישות מידע ותקשורת