מושג המשפחה הולך ומשתנה בהתאם לשינויים החברתיים והתרבותיים שהתרחשו במהלך השנים. בעבר, המשפחה ניתפסה בעיקר כזוג רומנטי של גבר ואישה המגדלים יחד ילדים במערכת יחסים זוגית ומתגוררים בבית משותף. אך בימינו, ההגדרה של משפחה התרחבה והתפשטה לכלול יותר מגוון אפשרויות.
כיום יש יכולות ומשאבים גדולים יותר לצורך התאמה אישית ובחירה בדרכי התקשורת והזוגיות. לגברים ונשים יש את הזכות והאפשרות להחליט להביא ילד לעולם יחד, אפילו אם הם אינם זוג רומנטי או מתכננים לנהל משק בית משותף. ההורים במערכת הורות משותפת יכולים להיות הטרוסקסואלים, חד מיניים או אנשים שאינם בזוגיות לפני התהליך, במהלכו או לאחריו. זוגות: גברים או נשים מגדלים ילדים במערכת הורות משותפת בקשר שמבוסס על היכרות מוקדמת או בחיבור שנעשה במיוחד עבור מטרת ההורות. שינוי זה משמעותי כיוון שנוצרו הזדמנויות חדשות לאנשים להתממש כהורים ולצאת מגבולות ההגדרה המסורתית של משפחה. תהליך ההתעברות מתבצע באמצעות הזרעה בבבית חולים, במרפאת פוריות או באופן עצמי, הפריה חוץ גופית או יחסי מין.
על מנת ליצור יחסי הורות משותפת בצורה ממוקדת וברורה, רצוי לחתום על הסכם הורות משותפת בליווי עורך דין. ההסכם הוא חוזה בין הצדדים, ומומלץ לפרט בו את כל תנאי ההורות שהם מסכימים עליהם, כולל מזונות, זמני שהות עם הילד, רכוש, החלטות חשובות הקשורות לגידול הילד ועוד.
באמצעות פירוט מפורט בהסכם, יש סיכוי נמוך יותר להיתקל במחלוקות וסכסוכים בעתיד.
חשוב לדעת!
הורות משותפת יכולה להיות דרך פתרון לסכסוך בין ההורים במקרים שבהם יש סיכון לטיפול לא מתאים בילד עקב כך. כשמתקיים סכסוך בין ההורים בנושא שקשור לילדים, בית המשפט עשוי להחליט להכניס את הילדים לתהליך כדי לסייע בטיפול בילדים ובהפחתת הסיכון לפגיעה בהם.
במסגרת הורות משותפת בהחלטת בית משפט, ההורים עשויים לקבל עזרה מפקיד המשפט המיועד להורות משותפת, שיעזור להם להגיע להסכמה בנוגע לטיפול בילדים. כמו כן, במסגרת הורות משותפת בבתי המשפט, יכולים ההורים לקבל הדרכה בנוגע לאופן פעולתם כדי למזער את הפגיעה הנפשית והטלטלה של הילדים כהורים בתהליך.
בהחלטת בית משפט היא אפשרות אחת שיכולה לסייע להורים לטפל בילדים בצורה יעילה ובריאה במיקרים שאין הסכמה בין בני הזוג.
הורות משותפת – אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד
האמנה קובעת כמה עקרונות שעל בסיסם מוענקות כלל הזכויות שקיימות בה:
אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד נובמבר 1989
תהליך עמוק ומורכב המחייב את ההורים לעבוד במשותף כדי לטפל בילדיהם. להלן כמה טיפים לקידום הורות משותפת נכונה:
איתי אלמוג משרד עורכי דין לדיני משפחה וגירושין
למשרדנו ניסיון מוכח בניהול של תיקים מורכבים בתחום דיני המשפחה, כאשר לאורך השנים הצלחנו לבסס את מעמדנו המשפטי – מקצועי וזאת תודות לתקדימים משפטיים אשר השגנו לטובת לקוחותינו. השירותים המשפטיים המוצעים על ידינו, עומדים לרשותכם משלב ההיוועצות הראשונית עימנו ועד להשגת התוצאה המשפטית הטובה ביותר עבורכם. כמו כן, חשוב לנו שתדעו שאנו עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך במסגרת זמינות של 24/7.
קישורים רלוונטיים
"ההתכנסות יחד היא התחלה. ההישארות יחד היא התקדמות. העבודה יחד היא הצלחה"
הנרי פורד
המידע באתר הוא מידע אינפורמטיבי מקצועי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט. השימוש במידע המופיע באתר אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד.
איתי אלמוג משרד עו"ד לדיני משפחה וגירושין © 2025 \\\ נבנה מנוהל ומתוחזק על ידי אוגמנט נגישות מידע ותקשורת