תמונה של עו"ד איתי אלמוג

עו"ד איתי אלמוג

עורך דין איתי אלמוג הינו בעל תואר LL.B במשפטים, אשר סיים את לימודיו האקדמאים בהצטיינות. לאחר הסמכתו כחבר בלשכת עורכי הדין, עורך דין איתי אלמוג החליט להתמחות בתחום דיני משפחה וגירושין ועבר השתלמויות רבות בארץ בתחום המעמד האישי, והכל מתוך רצון לספק לקהל לקוחותיו את השירות האמין והמקצועי ביותר.

הורות משותפת

הורות משותפת היא מונח שמתאר זוג שהחליט להביא ילד לעולם שלא בנישואין, ולגדלו יחד מבלי שבהכרח יהיו זוג או מנהלים משק בית משותף. הורות משותפת מצריכה הכרות מקדימה, רצוי מעמיקה עם הצד השני, הבנה, שיח, הצבת יעדים ומטרות על מנת למנוע קשיים ומשברים במודל זוגיות זו.

הורות משותפת היא בניית מערכת יחסים בין גבר ואישה שמחליטים להביא לעולם ילד, מבלי שהם בזוגיות זה עם זו ומבלי שבהכרך הם מנהלים או מתכננים לנהל משק בית משותף.

 

מושג המשפחה הולך ומשתנה בהתאם לשינויים החברתיים והתרבותיים שהתרחשו במהלך השנים. בעבר, המשפחה ניתפסה בעיקר כזוג רומנטי של גבר ואישה המגדלים יחד ילדים במערכת יחסים זוגית ומתגוררים בבית משותף. אך בימינו, ההגדרה של משפחה התרחבה והתפשטה לכלול יותר מגוון אפשרויות.

כיום יש יכולות ומשאבים גדולים יותר לצורך התאמה אישית ובחירה בדרכי התקשורת והזוגיות. לגברים ונשים יש את הזכות והאפשרות להחליט להביא ילד לעולם יחד, אפילו אם הם אינם זוג רומנטי או מתכננים לנהל משק בית משותף. ההורים במערכת הורות משותפת יכולים להיות הטרוסקסואלים, חד מיניים או אנשים שאינם בזוגיות לפני התהליך, במהלכו או לאחריו. זוגות: גברים או נשים מגדלים ילדים במערכת הורות משותפת בקשר שמבוסס על היכרות מוקדמת או בחיבור שנעשה במיוחד עבור מטרת ההורות. שינוי זה משמעותי כיוון שנוצרו הזדמנויות חדשות לאנשים להתממש כהורים ולצאת מגבולות ההגדרה המסורתית של משפחה. תהליך ההתעברות מתבצע באמצעות הזרעה בבבית חולים, במרפאת פוריות או באופן עצמי, הפריה חוץ גופית או יחסי מין.

 

הסכם הורות משותפת

על מנת ליצור יחסי הורות משותפת בצורה ממוקדת וברורה, רצוי לחתום על הסכם הורות משותפת בליווי עורך דין. ההסכם הוא חוזה בין הצדדים, ומומלץ לפרט בו את כל תנאי ההורות שהם מסכימים עליהם, כולל מזונות, זמני שהות עם הילד, רכוש, החלטות חשובות הקשורות לגידול הילד ועוד. 

באמצעות פירוט מפורט בהסכם, יש סיכוי נמוך יותר להיתקל במחלוקות וסכסוכים בעתיד.

חשוב לדעת!

  • לאחר לידת תינוק, ניתן לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה.
  • בית המשפט לא מחויב לפסוק על פי מה שכתוב בהסכם, אלא על פי שיקול דעתו וטובת הילד.
  • אם בית המשפט אישר את ההסכם, יכול כל אחד מההורים לפנות בעתיד לבית המשפט בבקשה לשנות את תנאי ההסכם, אולם לשם כך יהיה עליו לשכנע את בית המשפט כי חלו שינוי נסיבות המצדיקות את השינוי.

 

יתרונות הסדר הורות משותפת ביחס לתהליך גירושין

  • ילדים מרגישים יותר בטוחים ומתחברים לשני ההורים – הסדר הורות משותפת מאפשר לילדים להיות קרובים לשני ההורים שלהם ולהרגיש בטוחים וואהובים יותר.
  • חיסכון בזמן ומשאבים – הסדר הורות משותפת מאפשר להורים לחלק את המשאבים והזמן שלהם כדי לטפל בילדים בצורה יעילה יותר, וכך לחסוך בהוצאות כספיות ובמשאבי זמן.
  • מיזוג יכולות – הסדר הורות משותפת מאפשר להורים לשתף פעולה ולתרגל יחד כיצד לטפל בילדים בצורה יעילה ומתאימה. כמו כן, הסדר זה מאפשר להורים לחלק את המשא ומתן בכל היבטים הקשורים לטיפול בילדים, כך שכל המשפחה יכולה להתאים ולפעול מתוך הידע המשותף, הקשבה וצרכים.
  • ביטחון פיזי ורגשי לילדים – הסדר הורות משותפת מאפשר לילדים להיות בקשר עם שני ההורים שלהם בצורה יציבה ורגועה, ולקבל תמיכה פיזית ורגשית מכל אחד מהם.
  • בני הזוג עצמאיים יותר בקבלת החלטות הנוגעות לחיי החברה, מחייה, בילויים ושיגרת החיים שלהם.

 

הורות משותפת בבתי המשפט למשפחה

הורות משותפת יכולה להיות דרך פתרון לסכסוך בין ההורים במקרים שבהם יש סיכון לטיפול לא מתאים בילד עקב כך. כשמתקיים סכסוך בין ההורים בנושא שקשור לילדים, בית המשפט עשוי להחליט להכניס את הילדים לתהליך כדי לסייע בטיפול בילדים ובהפחתת הסיכון לפגיעה בהם.

במסגרת הורות משותפת בהחלטת בית משפט, ההורים עשויים לקבל עזרה מפקיד המשפט המיועד להורות משותפת, שיעזור להם להגיע להסכמה בנוגע לטיפול בילדים. כמו כן, במסגרת הורות משותפת בבתי המשפט, יכולים ההורים לקבל הדרכה בנוגע לאופן פעולתם כדי למזער את הפגיעה הנפשית והטלטלה של הילדים כהורים בתהליך.

בהחלטת בית משפט היא אפשרות אחת שיכולה לסייע להורים לטפל בילדים בצורה יעילה ובריאה במיקרים שאין הסכמה בין בני הזוג.

הורות משותפת – אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד

האמנה קובעת כמה עקרונות שעל בסיסם מוענקות כלל הזכויות שקיימות בה:

  • עיקרון השוויון – עיקרון המגן על ילדים מפני הפליה מכל סוג שהוא.
  • עיקרון טובת הילד – טובת הילד צריכה להיות השיקול החשוב ביותר בכל פעולה הנוגעת לילדים.
  • עיקרון החיים, ההישרדות וההתפתחות – כולל בין היתר את הזכות לחיים, איסור על אלימות כלפי ילדים, עידוד הבריאות, והזכות להתפתחות במישורים שונים (התפתחות פיזית, נפשית, רוחנית, חברתית, מוסרית).
  • עיקרון השתתפות הילדים בהחלטות הנוגעות לחייהם.

אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד נובמבר 1989

 

 כיצד לעשות את זה נכון

 תהליך עמוק ומורכב המחייב את ההורים לעבוד במשותף כדי לטפל בילדיהם. להלן כמה טיפים לקידום הורות משותפת נכונה:

  • הקפידו על תקשורת פתוחה וכנה: תקשורת פתוחה וכנה היא מפתח לבניית מערכת יחסים בריאה בין ההורים. כאשר הורים מדברים זה עם זה בצורה פתוחה, הם יכולים להבין אחד את השני טוב יותר ולפעול במשותף לטובת הילדים.
  • התאימו את הציפיות שלכם: חשוב להיות מודעים לציפיות של ההורים ולהתאים אותן זו לזו כך שכל אחד יודע מה צריך לעשות ומה הוא מצפה מהשותף/ה שלו.
  • עיינו באפשרויות טיפול משותף: ישנן מספר אפשרויות להורות משותפת, חשוב לעיין בהן יחד עם ההורה המשותף ולהחליט מה הדברים הנכונים והאפשרויות המתאימות ביותר לצרכי הילדים ולצרכים המשפחתיים.
  • פנו זמן לשיחות יעילות: על מנת לפתור סכסוכים ולהבין טוב יותר את הצרכים של כל הצדדים, על ההורים לפנות זמן לשיחות יעילות ובונות.
  • עבדו במשותף לפתרון בעיות.

איתי אלמוג משרד עורכי דין לדיני משפחה וגירושין

למשרדנו ניסיון מוכח בניהול של תיקים מורכבים בתחום דיני המשפחה, כאשר לאורך השנים הצלחנו לבסס את מעמדנו המשפטי – מקצועי וזאת תודות לתקדימים משפטיים אשר השגנו לטובת לקוחותינו. השירותים המשפטיים המוצעים על ידינו, עומדים לרשותכם משלב ההיוועצות הראשונית עימנו ועד להשגת התוצאה המשפטית הטובה ביותר עבורכם. כמו כן, חשוב לנו שתדעו שאנו עומדים לרשותכם לאורך כל הדרך במסגרת זמינות של 24/7.

קישורים רלוונטיים

תביעת משמורת בהליך גירושין

מדריך הורות משותפת

קבלת מידע מהרשויות בנוגע לילד להורים בנפרד

"ההתכנסות יחד היא התחלה. ההישארות יחד היא התקדמות. העבודה יחד היא הצלחה"

WhatsApp
Telegram
Facebook
X
Email
דילוג לתוכן