תמונה של עו"ד איתי אלמוג

עו"ד איתי אלמוג

עורך דין איתי אלמוג הינו בעל תואר LL.B במשפטים, אשר סיים את לימודיו האקדמאים בהצטיינות. לאחר הסמכתו כחבר בלשכת עורכי הדין, עורך דין איתי אלמוג החליט להתמחות בתחום דיני משפחה וגירושין ועבר השתלמויות רבות בארץ בתחום המעמד האישי, והכל מתוך רצון לספק לקהל לקוחותיו את השירות האמין והמקצועי ביותר.

זכויות האישה בגירושין

במקרי גירושין, זכויות האישה והאתגרים המתמודדים איתם יכולים להיות מגוונים ומורכבים. על האישה הנפרדת להתמודד עם המשבר האישי והמשפחתי, כמו גם להתמודד עם ההשלכות המשפטיות והכלכליות של הגירושין

זכויות וחובות בגירושין והכללים העיקריים בחוק ובהליך המשפטי לזכויות האישה בגירושין.

 

הפרידה מבן זוג או מבת זוג היא חוויה קשה ומורכבת שכוללת אובדן של מקום מוגן ומעודד, של זוגיות חמה ושל משפחה החיה תחת קורת גג אחת. לכן, ההחלטה על פרידה אינה מובנת מאליה ואינה נעשית בבת אחת. פרידה היא תהליך ממושך של עליות ומורדות, התלבטויות וניסיונות, לפעמים זו החלטה משותפת ולפעמים רק של אחד הצדדים; אפשר לנסות לשנות את המציאות הזו, אפשר לנסות להסתגל אליה ואפשר לפרק את הקשר הזוגי ולהתגרש.

עם זאת, חשוב לזכור שההורים אינם נפרדים מילדיהם ואינם נפרדים זה מזה כהורים לילדיהם. הפירוק המשפחתי הגרעיני והמעבר למבנה משפחתי חדש אינם פשוטים ועשויים לגרום למשבר רגשי לילדים אשר טומן בחובו פוטנציאל למשבר.

חשוב לזכור שהחשיפה לקונפליקט בין ההורים עלולה להשפיע לרעה על הילדים ויש לקחת בחשבון את הצרכים הרגשיים של הילדים ולעזור להם להסתגל למציאות חדשה בצורה חיובית.

 

קיימים ארבעה נושאים עיקריים שיש להסדיר בעת גירושין:

א.  גירושין (קבלת גט)

ב.  הסדרת הקשר של ההורים הגרושים עם ילדיהם
(משמורת והסדרי ראייה, אחריות)

ג.  מזונות (אשה וילדים)

ד.  רכוש.

 

בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני בישראל מתמודדים עם סמכויות שיפוט זה מכונה "מרוץ הסמכויות" בנוגע לגירושין והסדרתם.

בישראל הסמכות להסדיר גט של בני זוג ששניהם יהודים נתונה לבית הדין הרבני בלבד! גם אלו, יהודים הנישאו נישואים אזרחיים בחו"ל ורוצים להתגרש, מחוייבים לעשות זאת אך ורק בבית הדין הרבני. ראה מידע באתר הממשלתי – בתי הדין הרבניים – גירושין.

כאשר מגיעה תביעת גירושין לבית הדין הרבני, הסמכות שלו לדון בנושאים נוספים כמו חלוקת הרכוש, משמורת הילדים ומזונות האשה תלויה בבקשה המתקבלת במסגרת כתב התביעה. כדי שבית הדין הרבני יוכל לדון בנושאים אלה, חשוב לציין זאת בכתב התביעה עצמו ושהם כרוכים בתהליך ולבקש מהם לדון גם בנגזרות הגירושין. בכך, ניתן להבטיח שהחלטות הבית הדין הרבני יהיו תקפות ובעלות סמכות חוקית לגבי כל הנושאים הקשורים לתהליך הגירושין.

מונח ה"כריכה" הוא תהליך עקרונות משפטיים שמטרתם לפשט את ההליך ולהימנע מפנייה לשתי ערכאות משפטיות שידונו באותו סכסוך. אולם, ניתן לראות כי בגלל ההבדלים המשמעותיים בין הערכאה הדתית לבין הערכאה האזרחית, כמו גם בגלל ההבדלים בדרך ניהול ההליך בכל אחת מהערכאות, מטרה זו לא תמיד מתקיימת ולעיתים נוצרים בעיות וסחבת בהליך.

הסמכות לדון בנושאי משפחה ונישואים מוטלת בידי בית המשפט לענייני משפחה. הכוח להגיש תביעה בכל נושא הנוגע למשפחה מותנה רק בקשר למענה המשפחתי, ולא בהקשר נושא הגירושין. למשל, בתקופה של פרידה, הורה אשר אינו מפרנס את ילדיו עשוי להיתבע לתשלום מזונות, גם אם אשתו לא מבקשת להתגרש ממנו. התביעה הנ"ל הינה תביעה נפרדת ומוגשת בפני בית המשפט לענייני משפחה. תביעות נוספות כאלה מוגשות כתיקים נפרדים אך מנוהלות במסלול משותף ובדיונים מאוחדים. בבית המשפט לענייני משפחה מתקיים העיקרון של "שופט אחד למשפחה אחת", משמע, השופט המטפל בענייני המשפחה ימשיך לדון בכל התביעות בין בני המשפחה המעורבים, במשך כל תקופת כהונתו. המטרה היא לקדם היכרות עם המשפחה, את המורכבות המשפטית והמשפחתית שלה.

 

זכויות האישה בגירושין כוללות:

  • זכות לפנות לבית המשפט לבקש גירושין – נשים יכולות לפנות לבית המשפט לבקש גירושין מבעלן.
  • זכות לקבל תמיכה משפטית – נשים שניפרדות מבן הזוג ומבקשות גירושין יכולות לקבל תמיכה משפטית מצוות משרדי הממשלה, עמותות נשים, ארגוני זכויות אדם וכו'.
  • זכות לחצות את גבולות המדינה – במדינות רבות נשים יכולות לצאת מהמדינה עם ילדיהן גם ללא רשות בן הזוג או לקבל את רשות הבן לפני עזיבת המדינה.
  • זכות לקבל פיצויים כספיים – במדינות רבות נשים יכולות לקבל פיצויים כספיים מבעלן כחלק מהסדרי פירוק הזוגיות.
  • זכות לבחור את המגורים של הילדים – נשים יכולות לבחור את מגורי הילדים במקרה של גירושין.

 

זכויות האישה בגירושין – חלוקת רכוש

  • נכסי נדל"ן, כולל דירות, בתים ומגרשים.
  • רכבים ואמצעי תחבורה אחרים.
  • חשבונות בנק והשקעות.
  • נכסי מקרקעין, כולל שטחי חקלאות ויערות.
  • מוצרי תכשיטים, כסף, מטבעות ומזהים אחרים.
  • תיקי השתלמות, קרנות פנסיה וביטוחי בריאות.

לרוב, הרכוש יחולק בין הבני זוג באופן שווה, אם לא נקבע אחרת על ידי הסכמה מראש. במקרים של תביעה במשפט על חלוקת הרכוש, יערכו השופטים את הרכוש שנצבר על ידי הבני זוג במהלך הנישואים, וישקלו את הסיבות שהביאו לפרידה או הגירושין. לפי תוצאת השיקולים הללו, יוגדר הרכוש המתאים לכל בן זוג וכמות החלק שייקבל כל אחד מהם.

 

זכויות האישה בגירושין – משמורת על הילדים

משמורת על הילדים המשותפים הוא תהליך משפטי המאפשר להורים גרושים להתקיים כהורים משותפים לילדים שלהם, למעשה, עלייהם לחלוק את המשמורת על הילדים בימים ושעות קבועות ולספק לילדים מקום מתאים למגורים ולטיפול בכל הצרכים היום יומיים שלהם.

במשמורת על הילדים המשותפים, הורי הילדים מסכימים על תכנית זמנים מדויקת, למשל: מי יגיע לקחת את הילדים מבית הספר, מתי יגיעו לבית האבא או לבית האמא, מי ידאג להם לשהות במהלך היום, לקיחה לחוגים או רופאים, מי יטפל בהם בימי חופש או חגים. הורי הילדים צריכים גם להסכים על עלויות המשמורת ולתאם את התשלומים למשך כל תקופת המשמורת.

בנוסף, הורי הילדים צריכים לקחת בחשבון את הצרכים המיוחדים של הילדים בעת תכנון המשמורת המשותפת. למשל, אם יש לילד צרכים רפואיים מיוחדים או בעיות חינוכיות, יש צורך לספק את התמיכה המתאימה לילד בזמן המשמורת.

אכן, משמורת על הילדים המשותפים הוא תהליך מורכב שדורש מהורי הילדים לתכנן ולהתאים את התכניות בקפידה.

 

זכויות האישה בגירושין – דמי מזונות שמגיעים לאם בגירושין

  • על פי החוק בישראל, הורה חייב לשאת בצרכי מחייתם של ילדיו הקטינים (מזונות ילדים).
  • במשפחות בהן ההורים חיים בנפרד, סכום המזונות ייגזר מחלוקת זמני השהות ופערי השכר בין ההורים.
  • עבור ילדים מתחת לגיל 6, האב יחוייב בתשלום מזונות ללא קשר לזמני השהות והפרשי ההשתכרות.
  • הסכמת הורים בעניין מזונות צריכה לקבל את אישור בית המשפט.
  • פסק דין למזונות נתון לשינוי בכל עת, אם קיימות נסיבות המצדיקות זאת.

 

תמיכה כלכלית: זהו סכום כסף שהאב חייב לשלם לאם כדי לסייע לה לתמוך בילדים. הסכום הזה יכול להיות מבוסס על הצרכים הכלכליים של האם והילדים, המצב הכלכלי של האב, וכמה זמן שהות וגידול יקבלו הילדים מצד האם בהשוואה לזמן שהות וגידול על ידי האב.

תמיכה בתשלום חובות: אם האם עומדת בפני חובות שצברה, האב עשוי להיות מחויב לסייע לה לשלם אותם.

תמיכה בהוצאות נלוות: זה כולל תמיכה בהוצאות כמו הוצאות רפואיות, הוצאות לחינוך, הוצאות לטיפול בבית, צרכים וכדומה.

דמי מזונות מתבססים על צרכי הילדים והאם, כך שהוא עשוי להשתנות עם הזמן ועם השינויים במצב הכלכלי של מי מהצדדים.

 

דרשי את זכויותייך בתחילת הדרך!

כבר בתחילת הדרך, חשוב לדעת שיש לך זכויות משפטיות מסוימות שצריך להתאים אותן בו בהתחלה בד בבד במהלך התהליך; למשל:

  • זכות לייעוץ משפטי – חשוב לפנות לעוך דין כדי לקבל ייעוץ מקצועי לגבי הצעדים הנדרשים ולדעת את הזכויות שלכם במסגרת החוק.
  • זכות לפעולות משפטיות – אם יש לך טענות כלפי בן/בת הזוג, יש לך זכות להגיש תביעה בבית המשפט ולבקש פעולות משפטיות מתאימות.
  • זכות לקבלת תמיכה כלכלית – אם את מוצאת את עצמך במצב כלכלי קשה כתוצאה מתהליך הגירושין, יש לך זכות לקבל תמיכה כלכלית מבן/בת הזוג, בהתאם להוראות החוק.
  • זכות לגישה למידע – יש לך זכות לגשת למידע הנוגע לתהליך הגירושין ולקבל מידע בצורה שקופה אן מצו הזכות ואם בצו עורך דין.
  • זכות לצווים משפטיים – אם בן/בת הזוג לא מקיים את מי מהתנאים שהושגו, ניתן לדרוש זאת ולאכוף את זה באמצעות צו משפטי.

 

מתלבטת ולא יודעת אילו זכויות מגיעות לך?

משרד עורך דין איתי אלמוג מבין את המצב הבעייתי ותחושת הבילבול והחששות. כל אישה חווה את תהליך הפרידה והגירושין באופן שונה היחודי לה בהתאם לנסיבות, ומתמודדת עם קושי אישי, חברתי, נפשי וכלכלי. עורך דין איתי אלמוג מומחה לענייני משפחה וגירושין ידאג להעניק לך את כל התשובות לכל השאלות בהקשר הזה: במעטפת שלמה המלווה ברגישות, אמפטיה, אסרטיביות וחתירה לתוצאה משפטית הטובה ביותר עבורך. תוכלי לשמוע מה בדיוק מגיע לך מתוקף החוק, ולהילחם על כל אחת מהזכויות שלך.

שמרו על הזכויות שלכם: מרגישים כי הזכויות שלכם נפגעו לאורך הליך הגירושים? רוצים לשמור על הזכויות שלכם כבר מתחילת הדרך? נשמח שתבואו לפגישת ייעוץ עם עו"ד איתי אלמוג וצוות משרדו הממוקם באשקלון, מחכים לשמוע מכם.

"מקובלות עלינו אמיתות אלה כמוכחות מאליהן, שכל בני־האדם נבראו שווים, שהבורא העניק להם זכויות מסוימות שאי־אפשר לשלול מהם, ובהן הזכות לחיים, לחירות ולרדיפת האושר"

WhatsApp
Telegram
Facebook
X
Email
דילוג לתוכן