עם העלייה בפופולריות של מטבעות קריפטוגרפים בשנים האחרונות, הוא הופך לנושא אקטואלי במקרים רבים של גירושין.
במדריך זה, אני הולך לתת לכם סקירה מפורטת של מטבעות קריפטוגרפים ולהסביר את האפשרויות העומדות בפניך, כיצד להתמודד עם מטבעות וירטואליים בתהליך הגירושין.
הנה מה שאתה צריך לדעת.
מטבע קריפטוגרפי הוא מטבע וירטואלי או דיגיטלי שניתן להשתמש בו כמו כסף אמיתי כאמצעי חליפין. מטבעות מבוזרים או מטבעות קריפטוגרפיים הם אמצעים דיגיטליים להעברת ערך, לצורך מגוון שימושים שונים, כגון תשלום, שנוצרו באמצעים טכנולוגיים וערכם לא נקבע לפי ערך סחורה או לפי קביעה של גוף מרכזי אחד, אלא לפי הסכמה בין רשת המשתמשים.
זה לא אסימון פיזי, כמו שטר דולר, אלא דומה למערכת תשלומים אלקטרונית (תחשוב על החלקת כרטיס האשראי שלך) כדרך לשלם עבור משהו.
"מטבעות" של מטבעות קריפטו מוחזקים בארנק דיגיטלי, שיכול להיות בין היתר שירות מקוון, תוכנה או כונן קשיח אישי.
הטכנולוגיה מאחורי מטבעות אלו נקראת "בלוקצ'יין" (בעברית: שרשרת בלוקים), מערכת זו מבוססת על גבי רשת של מחשבים, המחוברים זה לזה באמצעות האינטרנט. מחשבים אלו מנהלים מעין "מאגר נתונים", הרעיון המרכזי מאחורי בלוקצ'יין הוא יצירת מערכת לניהול עסקאות והעברת מידע ללא גורם מרכזי המנהל או מתווך בין משתתפי ההעברה.
הארנק מאפשר לבעלים לבצע עסקאות מאובטחות עבור סחורות ושירותים או לשמור אותו כסוג של השקעה.
מכיוון שהמטבעות אינם מונפקים על ידי רשות מרכזית, כמו בנק או ממשלה, הם חסינים תיאורטית מפני אינפלציה והתערבות ממשלתית אחרת.
רשתות מטבע מבוזר מתאפיינות בחוסר רגולציה כמעט לחלוטין. תכונה זו מושכת משקיעים רבים הרואים את חוסר הרגולציה כתכונה חיובית. תכונה זו מושכת כמות ניכרת של עברייני מס, המעוניינים בהשתמטות ממס והלבנת הון, ולכן ממשלות רבות מגבילות את השוק.
קיימים גם סיכונים טכנולוגיים. משקיע במטבע מבוזר יכול לאבד את השקעתו במקרים של אובדן נתונים בשרתי האחסון של המקום בו הוא אחסן את ה"מפתח הפרטי" בהנחה שהוא לא אחסן אותו באופן עצמאי או במקרה של פגיעה בשרת באמצעות תוכנה זדונית, פריצה של האקרים, או תקלה ברשת התקשורת. עד היום לא היה מקרה של פריצה לרשת משמעותית, אלא רק לפלטפורמות (בורסות, אתרי השקעה וכולי) מרוכזות שהחזיקו במפתחות פרטיים המחזיקים מטבעות ברשתות.
בישראל השימוש במטבע וירטואלי הוא חוקי.
בינואר 2018, פרסמה רשות המסים בישראל את עמדתה ביחס למיסוי מסחר במטבע מבוזר. לפי עמדה זו, "אמצעי תשלום מבוזר המשמש כאמצעי סחר חליפין אינו בגדר 'מטבע' או 'מטבע חוץ' בהתאם לחוק בנק ישראל ולעניין פקודת מס הכנסה".
רשות המיסים קבעה שמטבעות וירטואליים (כך הגדירה רשות המיסים מטבעות מבוזרים) עונים על ההגדרה של נכס חסר פחת לפי סעיף 88 לפקודת מס הכנסה. בהתאם לכך, מגוון רחב של פעולות בתחום הוגדרו כאירועי מס המחייבים דיווח, המרה של מטבעות מבוזרים, כרייה ותשלומים עבור שירותים או מוצרים מחייבים דיווח למס הכנסה.
הרווח הנוצר כתוצאה מעליית שערו של אמצעי תשלום מבוזר (כתוצאה של מכירה או בעסקת חליפין – ברטר) ימוסה כרווח הון, וכאשר הפעילות באמצעי התשלום המבוזר מגיעה לידי עסק, היא תמוסה כהכנסה פירותית (מס שולי). עסקה שבה התמורה משולמת באמצעי תשלום מבוזר תמוסה כעסקת חליפין. המסמך כולל גם הנחיות בנושא מס ערך מוסף על פעילות זו.
נכון להיום, החזקות במטבעות קריפטוגרפים נחשבות רכוש ולכן ממוסות לפי שיעורי רווחי הון.
יגרם לך רווח או הפסד בעת מכירה, העברה כתשלום עבור סחורה או שירותים, החלפה עם קריפטו אחר, ובתרחישים שונים אחרים.
אתה נדרש על ידי מס הכנסה לדווח על רווחים והפסדים על כל עסקה גם אם הרווח או ההפסד אינם מהותיים.
ההפרש בין מחיר הרכישה למחיר המכירה/העברה הוא מה שיחויב במס.
אם השווי במועד המכירה או ההעברה גבוה ממחיר הרכישה, יגרם לך רווח הון.
אם השווי בעת המכירה או ההעברה נמוך ממחיר הרכישה, יגרם לך הפסד הון.
בעבר, מטבעות קריפטוגרפיים היו דרך ליחידים להתחמק ממיסים – למעשה מס הכנסה התחיל לפעול נגד זה.
מאז שנת 2019, מס הכנסה בישראל מציב חובת דיווח באמצעות טופס 1399 ומתייחס לנושא כ"הודעה על מכירת נכס על פי סעיף 91 לפקודת מס הכנסה" על פי חוק. עם זאת הם מאפשרים את האופציה לדווח על שנים שקדמו.
שים לב: אתה לא בטוח היכן לראות את העסקאות הקשורות למטבע הקריפטוגרפי שלך כדי להבין אם אתה חייב מיסים? הפנקס בארנק הדיגיטלי שלך עוקב אחר כל ההעברות, הרכישות והמכירות שבוצעו בחשבונך. התחל בו כדי לראות אם אתה צריך לדווח על משהו בדוח המס שלך.
מטבעות קריפטו נחשבים לנכס, לא להכנסה, ויש לרשום אותו בהצהרות הפיננסיות שלכם כשאתם עוברים תהליך גירושין.
לרוב החזקות מטבעות קריפטוגרפיים יש ערך נוכחי אשר רשום בעת הכניסה לחשבונך. הערכים המפורטים מבוססים על שערי חליפין נוכחיים של מטבע קריפטוגרפי ספציפי זה לדולר ארה"ב. עם זאת, ערכים יכולים להשתנות בכמות משמעותית מדי יום ולכן חשוב לקחת זאת בחשבון בעת שימוש בערך הרשום בהצהרות הפיננסיות בעת הליך "הסדר איזון משאבים" וחלוקת רכוש.
בארץ ישראל חלוקת מטבעות קריפטו (מטבע מבוזר) נכלל בהליך "הסדר איזון משאבים", אשר קובע, כי בעת פקיעת הנישואין או פרידה של בני זוג, יש לערוך חלוקת רכוש שווה, של רכוש שמוגדר כמשותף לבני הזוג, הכולל קופות גמל, חסכונות, פנסיה, מוניטין עסקי ועוד, וכן גם מטבע וירטואלי.
חוקי חלוקת הרכוש משתנים ממדינה למדינה.
מדינות מסוימות, כמו קליפורניה , הן מדינות רכוש קהילתי ונכסי הנישואין מחולקים שווה בשווה.
הרוב המכריע של המדינות הן מדינות חלוקה שוויונית שבהן הנכסים מחולקים בצורה הוגנת אך לא תמיד שווה. יש מיקרים בהם בית המשפט יכול להורות כי נכסי בני הזוג לא יחולקו ביניהם שווה בשווה, אלא באופן אחר, אם קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות חלוקה לא שוויונית.
הבעל והאישה עוברים גירושים וצריכים להחליט מה לעשות עם מטבע הקריפטו שלהם, במקרה זה מסוג ביטקוין המוחזק בארנק אלקטרוני על שמו של הבעל.
יש להם שלוש אפשרויות עיקריות: העברה, מזומן או הערכת שווי לקיזוז. בואו נסתכל על שלושתם.
א. לְהַעֲבִיר.
האישה תצטרך לפתוח "ארנק דיגיטלי" כדי שתוכל לקבל את ההעברה עבור החלק שלה במבטע הביטקוין (הקריפטו\הוירטואלי).
הבעל יצטרך את כתובת הארנק של אשתו עבור הביטקוין. שימו לב שלכל אחזקת מטבעות קריפטו תהיה כתובת ארנק שונה.
לאחר מכן הבעל יכול לשלוח את הביטקוין לאישה על סמך ערך דולר אמריקאי או על ידי בחירת סכום המטבע לשליחה.
דברים שכדאי לקחת בחשבון אם אתה הולך למסלול ההעברה:
• האם נוח לגרושתך עם רמת הסיכון והתנודתיות הפוטנציאלית של הביטקוין?
• קבע מי יכסה את העמלות.
• חשוב לשמור תיעוד לגבי השלכות מס עתידיות.
שים לב: לרוב בורסות המטבעות הקריפטוגרפיים אין דרך לקוד העברה כ"אירוע גירושין", ועשויות לקודד אותה כ”נטייה” (אפקט דיספוזיצייה) במקום זאת. שני הצדדים צריכים לשמור תיעוד מפורט של ההעברה כדי למנוע קושי בתהליך מול רשויות המס בהמשך הדרך. עותק של ספר החשבונות מהארנק של המעביר הוא מקום טוב להתחיל בו.
ב. לפדות את המטבע הוירטואלי ולהמירו לכסף מזומן.
האשה מחליטה שהיא לא רוצה להתמודד עם האופי ההפכפך של אחזקות מטבעות הקריפטו הזוגיים שלכם והיא מעדיפה למכור את חלקה מהביטקוין ולקבל מזומן במקום.
ישנן שתי דרכים לעשות זאת:
אפשרות 1: הבעל מוכר את חלקה של האישה ושולח לגרושתו את המזומן.
אפשרות 2: הבעל שולח לאישה את חלקה מהמטבע הקריפטו והאשה מוכרת אותו מיד ומקבלת את המזומן.
דברים שכדאי לקחת בחשבון אם אתה הולך למסלול הקופה
• ההבדל העיקרי בין אפשרות 1 לאפשרות 2 הוא בעבור מה יהיה צורך לדווח על רווחי ההון.
• קבע מי יכסה את העמלות.
ג. הערכת שווי לקיזו.
האישה מחליטה שהיא מעדיפה קיזוז עבור ערך החלק שלה במטבע הקריפטו.
זה אומר שצריך לשייך ערך לביטקוין שהבעל שומר ואשה תקבל במקום נכס אחר.
דברים שכדאי לקחת בחשבון אם אתה הולך במסלול "ערך לקיזוז”.
• באיזה ערך משתמשים? בשל התנודות הרחבות בשווי השוק של חלק ממטבעות הקריפטו, ייתכן שיהיה הגיוני שלא לקבוע את שווי הקיזוז עד למועד סיום הגירושין או סמוך לו. אפשרות נוספת תהיה להשתמש בממוצע נע של 52 שבועות כערך.
• האם נלקחות בחשבון השלכות מס בעת קביעת שווי לקיזוז? לדוגמה 10,000 דולר במזומן אינם זהים ל-10,000 דולר במטבע קריפטוגרפי שנרכש תמורת 3,000 דולר. למטבע הקריפטו בדוגמה זו יהיה רווח הון של 7,000 דולר אם הוא יימכר או יועבר עבור סחורות או שירותים. בן הזוג ששומר על המטבע הקריפטוגרפי יכול לבקש הנחת מס מלאה או חלקית במצב זה כדי לסייע בכיסוי מיסים עתידיים.
שורה תחתונה – עד כה דיברנו על העברה, החזר כספי או הערכת שווי קריפטוגרפי לקיזוז. אין דרך נכונה ל"עשה או אל תעשה" עם מטבעות קריפטוגרפיים כשמדובר על רכוש משותף, וזה יהיה תלוי בהעדפה האישית שלך ושל בן/בת הזוג שלך.
סובלנות לסיכון, סוג מטבעות קריפטוגרפיים והשלכות מס הם כל הדברים שיש לקחת בחשבון. זה גם לא הכל או כלום. אתה יכול לשקול לבצע המרת מזומן חלקי בד בבד רכישה חלקית בהתאם למה שהכי מתאים לך.
ותזכורת, שמירת תיעוד מפורט חשובה מאוד.
האם ראית ראיות למטבעות קריפטוגרפיים במהלך נישואיך שבן או בת הזוג שלך לא הצהיר עלייהם בדוחות הפיננסים, או שמא ראית אותו סוחר ומתעסק עם מטבעות וירטואלים במהלך הקשר?
קשה לעקוב אחר מטבעות קריפטו, וזה אחד הגורמים שהופכים אותו לכל כך מושך עבור חלק מאיתנו, אבל זה לא אומר שאתה לא יכול למצוא ראיות שהוא קיים.
הצעה 1: חפש העברות בנקאיות או העברות אחרות היוצאות מחשבונות הבנק שלך.
אם היה לכם חשבון בנק משותף עם בן/בת הזוג, מקובל שכל צד בחשבון הבנק מקבל מייל או התראה כאשר הכסף מחויב או מועבר מהחשבון.
נסה למצוא את המיילים שמראים לאן מועברים הכספים. בקטע "פרטי העברה" של האימייל, לרוב מצוין לאן הועברו הכספים.
אם אינך מזהה לאן הועברו הכספים, אפשר לאתר זאת בחשבון האי מייל, או לחפש זאת באינטרנט היה ויש מידע תומך.
אם תמצא אימייל מהבנק שלך שמראה שהכסף מועבר לבורסה של מטבעות קריפטוגרפיים, שמור את האימייל ושימו לב לנקודות הבאות:
• לאן הועבר הכסף.
• תאריך ההתקשרות או ההעברה.
• סכום כסף שהועבר החוצה.
אתה יכול גם לגלול בהיסטוריית הבנקאות המקוונת שלך כדי לראות אם אתה מבחין בהעברות חריגות שנכנסות או יוצאות.
אם אתה רואה ראיות לכך, רואה חשבון משפטי יכול לבדוק את פרטי העסקה כדי לאתר כסף שנכנס ויוצא מהחשבונות שלך.
זה יכול לכלול גם רכישות גדולות דרך Paypal, Venmo או אפליקציית מזומן. פלטפורמות מקוונות אלו גם מאפשרות לך לרכוש דרכן מטבעות קריפטוגרפיים.
הצעה 2: אימיילים מפלטפורמת מטבעות קריפטוגרפיים.
בכל פעם שקונים מטבעות קריפטוגרפיים או מועברים כספים לארנק דיגיטלי, נשלח דוא"ל לבעל הארנק המודיע לו שהתרחשה עסקה כלשהי. אם ראית סוג זה של מיילים, אולי כדאי להזכיר את זה בפני עורך הדין שלך או לשאול את בן/בת הזוג על כך.
חשוב שאם תמצאו מיילים אל תמחקו אותם ותשמרו אותם באזור אחר או גבו אותם כדי שלא ילכו לאיבוד.
הצעה 3: האם שוחחת עם בן/בת הזוג על מטבעות קריפטוגרפיים?
אם אתה ובן זוגך דיברתם בעבר על מטבעות קריפטוגרפיים ואתם יודעים שזה קיים, נסו להיזכר בפרטים סביב אותה שיחה ובתאריך שבו דיברתם עליה. האם אתה יכול למצוא עסקה בנקאית מתאימה בערך באותו זמן?
הצעה 4: בדוק את החזרי המס שלך.
אתה נדרש לדווח על העסקאות במטבעות קריפטוגרפיים בדוח המס שלך.
אם מטבע קריפטוגרפי נמכר או הועבר ונגרם רווח או הפסד הון, זה יופיע בדיווח החזרי המס שלך בטופס 1399
זכור שאם אתה או בן זוגך רכשת מטבע קריפטוגרפי במזומן והחזיק בו, לא יהיה צורך לדווח על כך בדוח המס שלך.
הצעה 5: ארנקי קריפטו\מטבע מבוזר יכולים להיות כונני USB או כוננים קשיחים חיצוניים.
מטבעות קריפטוגרפיים מסוימים אינם מוחזקים בבורסה מקוונת (בורסות למסחר במטבעות דיגיטליים). במקום זאת הוא מאוחסן בכונן USB או בכונן קשיח חיצוני. אם איינכם מוצאים הוכחה בבורסות המסחר, ושמתם לב שאחד מאלה נמצא בבית ייתכן שזה המקום שבו מטבע הקריפטו מאוחסן.
הצעה 6: מוצא אחרון – בקש מעורך הדין לגירושין שלך לזמן מחשבים ומוצרי אלקטרוניקה אחרים.
אם לא תהיה ברירה, ולא מותירים לנו אחרת, ואכן אתה בטוח שבן הזוג שלך מסתיר מטבעות קריפטוגרפיים, נצטרך להוציא צו בית משפט ולקחת את הציוד האלקטרוני של בן הזוג שלך לטובת בדיקת ראיות.
מומחה לזיהוי פלילי יכול למיין את המידע במחשב ולראות אם יש בו עדויות למטבע קריפטוגרפי.
סביר להניח שזה יהיה תהליך יקר למדי ולכן ייתכן שיהיה צורך לבצע ניתוח עלות/תועלת כדי לראות אם זה שווה את זה.
מה זה בלוקצ'יין?
בלוקצ'יין הוא מסד נתונים פתוח המאחסן בצורה מאובטחת מטבעות קריפטוגרפיים על גבי מספר מחשבים. הבלוקצ'יין עוקב אחר כל עסקאות המטבעות הקריפטוגרפיים הנרשמות לצמיתות בפנקס חשבונות מבוזר שלא ניתן לשנות בשום אופן.
קריפטוגרפיה, אומנות הכתיבה או פתרון קודים, שומרת על אבטחת ה"פינקס" ספר החשבונות, כך שהאקרים לא יוכלו לזייף מטבעות.
ישנם כיום אלפי סוגים שונים של מטבעות קריפטוגרפיים. להלן רשימה של כמה מהפופולריים:
לחלק מהמטבעות הקריפטו יש שער חליפין עם דולר אמריקאי כך שניתן לקבוע את הערך בקלות. אחרים לא, ואם יש צורך בשווי, ייתכן שמומחה פיננסי יצטרך לקבוע את הערך עבורך.
בניגוד למטבע פיאט (כלומר הדולר האמריקאי), המונפק ונשלט על ידי ממשלה, הערך של מטבעות קריפטוגרפיים אינו קשור למדיניות פיננסית של הממשלה.
היצע וביקוש הם אחד הגורמים המובילים שגורמים לעלייה ולירידת ערכם של מטבעות קריפטוגרפיים מסוימים.
בדיוק כמו מטבעות אמיתיים, רובם אינם מייצרים תזרים מזומנים בעצמם. כדי שתוכל להרוויח, מישהו צריך לשלם יותר ממה שהשקעת עבור המטבע הקריפטוגרפי שלך. לאחרונה, פוסטים במדיה חברתית של ידוענים הדנים במטבעות קריפטוגרפיים ספציפיים גרמו גם הם לתנודות משמעותיות בערכים.
ישנן פלטפורמות מקוונות רבות, או בורסות קריפטו, המאפשרות לך לקנות, למכור ולהחליף מטבעות קריפטוגרפיים, אלה הפופולריות:
לאחר שתגדיר חשבון בכל אחת מהבורסות, תצטרך לממן את חשבונך במזומן. אתה יכול לעשות זאת על ידי צירוף חשבון הבנק שלך, שליחת העברה בנקאית, Paypal ודומיהן.
כאשר הכסף מופקד לחשבונך, אתה יכול לרכוש מטבעות קריפטוגרפיים. הערך של המטבע הקריפטוגרפי שלך יתבסס על שער החליפין הנוכחי והרכישה שלך תוחזק בארנק הדיגיטלי שלך.
ספר חשבונות הוא מערכת ניהול תיעוד בתוך ארנק דיגיטלי או חשבון מקוון.
הוא מכיל את הפרטים הבאים:
אילו רשומות ספציפיות עלי לעקוב אחר המטבע הקריפטוגרפי שלי?
סקירת ספר החשבונות היא דרך מצוינת לעקוב אחר פרטי ההצפנה שלך. אם אתה משיג זאת במסגרת הליך הגירושין, שמור תיעוד מפורט של הדברים הבאים:
האם אתה יכול להרוויח ריבית או דיבידנדים ממטבעות קריפטוגרפיים?
כן, חלק מהמטבעות הקריפטו מחלקים דיבידנדים. בנוסף, מספר חברות מציעות "חשבונות חיסכון במטבעות קריפטוגרפיים" שבהם, כמו חשבון חיסכון רגיל, אתה יכול לקבל תשלום ריבית.
במדריך למטבעות קריפטו וגירושין נגעתי בהייבטים המשמעותיים שבנידון, כדי לתת לכם כלים והבנה בעולמות הקריפטו. מאז יצירת הביטקוין ב-2009, מטבעות קריפטוגרפיים מקבלים תאוצה מתמדת בפופולריות, עוד ועוד אנשים נכנסים לשוק פיננסי זה בו בזמן שהרגולטור מיישר קו בחקיקה ובנקים ומוסדות אט מפתחים טכנולוגיות.
המבקרים אומרים שהיעדר רגולציה תרם לתנודתיות בתעשייה המתהווה. בשנת 2022, כמה מטבעות קריפטו וחברות קריפטו ענקיות קרסו, מה שגרם להפסדים של טריליוני דולרים.
בינתיים, ממשלות רבות מבקשות לנצל את הטכנולוגיה המניעה מטבעות קריפטוגרפיים על ידי השקעה במטבעות דיגיטליים משלהן. חקיקת חוקים ופרסומי קול קורא לפיתוח טכנולוגיות ונוהלים סדורים לטובת עיגון עתידי של מטבעות וירטואלים.
כחלק מאסטרטגיית ניהול פיננסים ורכוש בגירושין משרד עורך דין לדיני משפחה וגירושין באשקלון נותן מענה בנושא מטבעות וירטואלים ויטפל עבורכם בסוגיה בהלימה לשינויי הרגולציה המתהווה, הנושא דינמי עצם מהותו. משרדנו גאה להיות מבין חלוצי הנושא בסוגייה זו – פנו אלינו לייעוץ ופיתרון.
"שינוי הוא חוק בחיים ואלה המתבוננים רק לעבר או להווה - יחמיצו בודאי את העתיד"
ג'ון פ. קנדי
המידע באתר הוא מידע אינפורמטיבי מקצועי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט. השימוש במידע המופיע באתר אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד.
איתי אלמוג משרד עו"ד לדיני משפחה וגירושין © 2024 \\\ נבנה מנוהל ומתוחזק על ידי אוגמנט נגישות מידע ותקשורת