"נישואי יוטה" מאופשרים באמצעות המסגרת החוקית שיצר מחוז יוטה בארה"ב לנישואים אזרחיים בהיוועדות מרחוק באמצעות הזום לשיחות וידאו, מול עורך נישואין מוסמך ממדינת יוטה. המהלך המיוחד הזה הוא תוצאת התמודדות בעקבות מגפת הקורונה וככזה החליטה יוטה ב 2020, לאפשר זאת גם לזוגות מרחבי העולם, כולל אזרחים ישראליים, להתחתן באופן אזרחי, מבלי לעזוב את מקום המגורים וללא צורך להגיע פיזית למדינת יוטה.
אלפי זוגות בכל רחבי העולם מתחתנים מבלי לצאת מהבית – בעזרת פורטל הנישואין המקוון המלא של מחוז יוטה. פורטל נישואין מקוון זה הוא היחיד מסוגו בארה"ב, ומאפשר הן לאזרחי ארה"ב והן לזוגות בינלאומיים הממוקמים בכל מקום בעולם להינשא מרחוק על ידי מנהל חתונה ביוטה, תוך שימוש ברישיון נישואין ביוטה.
שירות החתונות המקוון של מחוז יוטה שינה את חייהם של זוגות להט"ב, במדינות שבהן נישואים חד מיניים עדיין אינם חוקיים, ועבור זוגות במדינות כמו ישראל, שבהן חוקים דתיים נוקשים אוסרים על טקסי נישואין לא מסורתיים או אזרחיים. השירות עוזר גם לאנשי צבא, לזוגות נכים ובתחומי הגירה מסויימים, כאשר הגבלות או מחלה מקשות על הנסיעה.
באמצעות פורטל הנישואין המקוון ביוטה ארה"ב, זוגות יכולים להגיש בקשה לרישיון נישואין מרחוק ולמלא את כל המסמכים הדרושים דרך האינטרנט. טקס החתונה מבוצע על ידי עורך החתונה ביוטה, והטקס מחייב מבחינה משפטית, גם עבור אלו החיים בארצות אחרות. נכון לעכשיו, מחוז יוטה הוא המחוז היחיד ביוטה המספק שירות זה.
הערה: מדינות מסוימות, כמו סין, אינן מכירות בנישואים חד מיניים שנערכים בארה"ב.
בני זוג שהתחתנו בזום לפי דיני מדינה מסוימת יירשמו במרשם האוכלוסין כנשואים בהצגת תעודה רשמית.
אסור לפקיד הרישום להפלות בני זוג שבאים להירשם כנשואים ועליו לפעול בצורה דומה במקרים דומים.
בית המשפט לעניינים מנהליים קבע שזוגות שהתחתנו בנישואים אזרחיים על פי חוקי מדינה מסוימת, ואותה מדינה אישרה זאת בתעודה ציבורית, זכאים להירשם כנשואים במרשם האוכלוסין הישראלי גם אם החתונה נעשתה באופן מקוון.
בתאריך ה 7.03.2023 בית המשפט העליון חייב את רשות האוכלוסין לרשום זוגות שהתחתנו ב"נישואי יוטה". העליון דחה ערעור של המדינה על פסק דין שנתן בית המשפט המינהלי בירושלים בעתירה שהגישה עמותת חדו"ש. המשמעות של פסיקת העליון: רשות האוכלוסין ומשרד הפנים מחויבים לרשום כנשואים בני זוג אשר נישאו במסגרת "נישואי יוטה".
העתירה הוגשה לאחר שמשרד הפנים סירב להכיר בנישואי מספר זוגות שנערכו ביוטה באופן מקוון, על אף שהוצגו בפניו המסמכים הדרושים. על רקע זה, הוגשו מספר עתירות מינהליות בפני בתי המשפט. אחת מהעתירות, אשר התנהלה בבית המשפט לעניינים מינהליים בלוד, נדונה ונפסק במסגרתה לטובת העותרים שנישאו בנישואי יוטה בחודש יולי 2022. במקביל לפסק הדין בעתירות אישיות אלה, נדונה עתירה נוספת בנושא זה בבית המשפט המחוזי בירושלים, שהוגשה על-ידי ארגון חדו״ש, המייצג את האינטרס של קבוצה רחבה של אזרחים המעוניינים בחופש דת ושוויון, ולא רק זוגות ספציפיים. בהתאם, השאלה שנדונה במסגרת העתירה הייתה רוחבית.
העתירה, שהוגשה על ידי עמותת חדו"ש, ביקשה לקבל פסק דין עקרוני הקובע כי סירוב הרשויות לרשום נישואים שנערכו באמצעות היוועדות חזותית אינו כדין, וסותר את הוראות החוק ופסיקת בית המשפט העליון. העתירה הדגישה את העובדה כי באופן עקבי, מאז שנות השישים, דחה בית המשפט העליון את ניסיונותיו של משרד הפנים לסרב לרשום נישואים אזרחיים של ישראלים בחו"ל במטרה לחסום את דרכם של זוגות ישראליים לממש את זכותם לנישואים.
פסק הדין הנוכחי בא בעקבות פסק דין שנתן בית המשפט המינהלי בלוד ביולי בעניינם של שני בני זוג אשר רשות האוכלוסין סירבה לרשום כנשואים. חשיבותו של פסק הדין הנוכחי היא בכך שהתבקש בו, וניתן בו, סעד עקרוני וכללי, אשר יחול על כלל הזוגות שנישאו או יינשאו בדרך זו.
כדי לשפוך אור על פסק הדין יש לחזור אחורה בזמן אל פסק הדין "הלכת פונק שלזינגר", שפורסם בפברואר 1963.
בפרשת פונק-שלזינגר, נישאו נוצריה אזרחית בלגיה ויהודי אזרח ישראל בנישואין אזרחיים בקפריסין. בעקבות הנישואין האישה נרשמה בדרכונה הבלגי כנשואה ושמה שונה לשלזינגר וכך גם בפנקס המעמד האישי של השגרירות הבלגית בקפריסין. בעקבות סירובו של משרד הפנים בישראל להעניק לה אשרה לישיבת קבע, לרושמה כנשואה ולשנות את שמה ל"שלזינגר" הוגשה העתירה לבית המשפט הגבוה לצדק.
בית המשפט הגבוה לצדק פנה ל"פקודת מרשם התושבים, התש"ט-1949" שהייתה בתוקף באותה עת וקבע כי כל תפקידו של פקיד הרישום על פי הפקודה הנ"ל, הוא של מאסף חומר סטטיסטי לצורך ניהול ספר התושבים וכי לא ניתנה בידו שום סמכות שיפוטית. אמנם, פקיד הרישום חייב לנהוג בזהירות והוא רשאי לחקור ולדרוש, אך משהומצאה לו ראיה לכאורה, חייב הוא להסתפק בכך בהיותו רשות מנהלית. לצורך מילוי תפקידו, די לפקיד הרישום אם הובאה לפניו ראיה שהתושב ערך טקס נישואין.
בנובמבר 2022 הגישה פרקליטות המדינה ערעור ובקשה לעיכוב ביצוע של פסקי הדין שניתנו בבתי המשפט המינהליים בנוגע לנישואי יוטה אולם בית המשפט העליון דחה את הבקשה באופן שחייב את רשות האוכלוסין לרשום את הזוגות כבר כעת, אף על פי שערעור שהוגש על פסק הדין עודנו תלוי ועומד. נכון להיום נישאו כ-600 זוגות בנישואי יוטה.
נישואי יוטה הם נישואים המתקיימים דרך הצגה חזותית של שני בני זוג באמצעות הזום, מול עורך נישואין מוסמך ממדינת יוטה, אשר נמצאת בארצות הברית. מהלך זה מאפשר לזוגות מרחבי העולם, להטב"ים, יהודי ושאינו יהודי – כולל אזרחים ישראליים, להתחתן באופן אזרחי, מבלי לעזוב את מקום המגורים ולהגיע פיזית למדינת יוטה.
נישואי יוטה מוכרים בישראל לצורכים משפטיים כאשר הם מתבצעים כדין במדינה בה התקיימו הנישואים.
יתרונות נישואי יוטה כוללים אפשרות להינשא ללא צורך בהליך דתי ואפשרות להינשא עבור זוגות שאינם יכולים להינשא בדרך רגילה בישראל, כמו להט"בים או זוגות לא-יהודים.
קפריסין, צ'כיה ודנמרק הן מהמדינות הפופולריות לנישואי יוטה עבור ישראלים, מכיוון שהתהליך בהן פשוט יחסית ומהיר.
כן. אין צורך שמישהו ישים דיו לנייר או ידרוך במשרד. המערכת שלהם משתמשת בתוכנת אימות צד שלישי כדי לבדוק את השמות, תאריכי הלידה והזהויות שלך. ניתן להשלים את כל התהליך באינטרנט, לחתום דיגיטלית ולשלם בכרטיס חיוב/אשראי.
כן, נישואי יוטה יכולים להתקיים בין אנשים מאותו המין אם הם מתבצעים במדינה שמאפשרת נישואים כאלה והם יוכרו בישראל.
אין הבדל משמעותי בהשלכות המשפטיות בין נישואים דתיים לנישואי יוטה; שני סוגי הנישואים נתפסים כחוקיים ומוכרים במערכת המשפטית בישראל כאשר הם עומדים בדרישות החוק.
כן, נישואי יוטה משפיעים על זכויות ירושה בדיוק כמו נישואים שנערכו בישראל ומבטיחים זכויות ירושה לבן/בת הזוג במקרה של פטירה.
לרישיונות הנישואין ביוטה אין תקופת המתנה, אך עליך לקיים את הטקס שלך בתוך 32 ימים מתאריך הנפקתו. בדרך כלל מומלץ לקבל את הרישיון שלך 10-14 ימים לפני הטקס. זה נותן לך מספיק זמן כדי לפתור את כל הבעיות שיש לך עם הבקשה שלך, אבל גם נותן לך קצת זמן להשתמש ברישיון שלך אם אתה צריך לדחות את החתונה שלך. אם לא נעשה שימוש ברישיון תוך 32 יום, הוא יפוג, ותצטרך להגיש בקשה ולשלם עבור רישיון חדש.
כל מגיש בקשה צריך להעלות תעודה מזהה עם תמונה שהונפקה על ידי הממשלה המציגה בבירור את שמו ותאריך הלידה שלו. המערכת המקוונת שלהם יכולה לאמת אוטומטית את רוב רישיונות הנהיגה והדרכונים. אם המערכת שלהם לא מזהה את תעודת הזהות שלך, תוכל לשלוח בקשה לפתרון בעיות באינטרנט.
אם ניתן גט ב-60 הימים האחרונים, אותו מבקש יצטרך לספק את פסיקת הגירושין שלו. אתה יכול לשלוח אותה בדוא"ל.
אם אחד מהמועמדים הוא מתחת לגיל 18, נדרשים תהליכים ומסמכים נוספים. עלייך ליצור קשר עם משרד רישוי הנישואין של מחוז יוטה.
כדי להשתמש ברישיון נישואין של מחוז יוטה לטקס הופעה מרוחק, המנהל חייב להיות נוכח פיזית בגבולות מדינת יוטה. מיקומם מוגדר כ"מקום המארח" אליו מתאספים כל שאר המשתתפים. מיקום המארח קובע את תחום השיפוט להשתמש באופן חוקי ברישיון הנישואין של מחוז יוטה בתוך המדינה.
בטקס הופעה מרחוק, המשתתפים מצטרפים למקום המארח באמצעות תוכנת ועידת וידאו. בני הזוג מתחתנים, לפחות שני עדים, והמנהל יכולים לראות ולהיראות, לשמוע ולהישמע זה את זה – כולם את כולם – בזמן אמת.
אתם יכולים להשתמש בכל פקיד מוסמך אם הטקס מתארח במדינת יוטה. כלומר, השופט נמצא פיזית במדינת יוטה במהלך הטקס. קיימת רשימת מחתנים מוסמכת של מחוז יוטה בפורטל שלהם. אתם יכולים גם לקבוע טקס ישירות עם משרד רישוי הנישואין של מחוז יוטה.
אנו מודעים לחברות ומנהלים לתכנון חתונות שלקוחותיהם משתמשים במערכת שלנו כדי לקבל את רישיונות הנישואין שלהם. האיכות, הכמות והמחיר של השירותים שהם מספקים משתנים מאוד. מחוז יוטה אינו מאשר או שותף לחברות אחרות. אנו ממליצים לך לחקור את החברות כדי שתוכל לבצע בחירה מושכלת של הצרכנים על סמך השירותים, המחירים והביקורות שלהם.
נישואי יוטה מבשרים רוח של שינוי אשר רבים בארץ ישראל ייחלו לו. יש לציין כי המדינה אינה מכירה בנישואים אזרחיים הנערכים בישראל, אך מכירה בהם כאשר הם נערכים מחוץ לגבולותיה. המקרה של נישואי זום חריג בשל נוכחות המחתן מחוץ לגבולות המדינה, בו בזמן שבני הזוג נמצאים בישראל בזמן הטקס.
לפי עמדת המדינה, פסק הדין עלול להרחיב את הלכת פונק שלזינגר למחוזות חדשים שלא כיוונה אליהם, עד כדי פגיעה בריבונות ואופן עיצוב הדין על מעשים המתבצעים בשטחה, ובדיניה הפנימיים הנוגעים לענייני המעמד האישי.
"על האדם להתאמן ברכישת דרך חשיבה נכונה, ולא בהשגת ידיעות רבות"
דמוקריטוס
המידע באתר הוא מידע אינפורמטיבי מקצועי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט. השימוש במידע המופיע באתר אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד.
איתי אלמוג משרד עו"ד לדיני משפחה וגירושין © 2025 \\\ נבנה מנוהל ומתוחזק על ידי אוגמנט נגישות מידע ותקשורת